İzmir Avukat Kadri İnce – Ceza Hukuku – Şirketler Hukuku – Aile Hukuku – Tazminat Hukuku – Vergi Hukuku

Bilişim Suçlarında Delil – II “E-posta Bilgilerinin Analizi”

Elektronik Posta Başlık Bilgilerini İnceleme

Header bilgisi kullandığımız mail servislerinden (Hotmail, Windowslive, Outlook.com, Msn, Gmail, Yahoo, Mynet) herhangi birine gelen mailin gönderici bilgilerinin detaylı şekilde belirtildiği ve mailin gönderildikten sonra izlediği yolu görmemizi sağlayan bir bilgidir. Bu sebepten dolayı mail header bilgilerini mail göndericisinin maili gönderirken kullanmış olduğu IP numarasını ve gönderdiği tarih ve saati ile birlikte tespit etmemiz genellikle mümkün olmaktadır. Servis sağlayıcılarının header bilgileri birbirinden farklılık göstermektedir. Burada önemli olan bir diğer husus ise tespit ettiğimiz IP numarasının gönderilme tarihidir. Bu tarih çoğunlukla Türkiye dışında bir zaman dilimine ait olduğundan bu tarih ve saat Türkiye zaman dilimine çevrilmelidir. Ayrıca Gönderilen eposta içeriğinde IP bilgilerinin gönderici tarafından gizlenmiş olabileceği de göz ardı edilmemelidir. Bu durumda ilgili eposta servis sağlayıcı firmadan yazışma ile IP numarası talep edilmelidir.

Elektronik Posta Hesap Detay Bilgilerinin Talep Edilmesi

Elektronik posta hesap detay bilgileri şahısların mail hesabını hangi tarihte açtığı, hesabını ilk açtığı tarih ve saatte hangi IP numarası ile kayıt olduğu, kayıt olduğu esnada mail servisine vermiş olduğu kişisel kayıt bilgileri ve mail hesabında kayıtlı bulunan kişi listesi ihtiyaca göre istenmektedir.

İnternet Soruşturmalarında Dikkat Edilecek Hususlar

İnternet üzerinden işlenen suçlarda dikkat edilecek en önemli husus, şikâyete bağlı olan suçlarda mutlaka Cumhuriyet Savcılığının talimatı olması gerektiğidir. Kurumlar, Savcılık talimatı olmadan IP’nin kimin tarafından kullanıldığıyla ilgili bilgi vermemektedirler.

IP tespitlerinde, saat bilgisinin doğru tespit edilmesi ve ülke saatine doğru olarak çevrilmesi şüphelinin tespiti açısından önemlidir.

Ülkemizde yayın yapan ve kayıtlı olan internet sitelerinin sahibi olan firmalardan, içerik ve yer sağlayıcı firmalardan her türlü bilgi ve belge talebinde bulunulabilir. Ancak ülkemizde kayıtlı olmayan yurt dışı kaynaklı firmalardan ancak adlî istinabe yolu ile savcılık makamı talepte bulunabilir. Ancak, yurt dışı kaynaklı olup ülkemizde temsilciliği bulunan firmalardan emniyet birimleri talepte bulunabilir.

Aramada esnasında tespit edilen dijital materyallerin imajlarının(kopyalarının) alınarak incelenmesinde kullanılmak üzere, ilgili Cumhuriyet Savcılığı’ndan, el konulan materyallerin kapasitesinden %30 fazla kapasiteli harddisk talebinde bulunulur.

Örneğin el konulan materyallerin kapasitesi 500 GB ise imaj alınmak için kullanılacak harddisk 750 GB kapasiteli olmalıdır.

IP bilgisi istenen firma, kendi hizmet sağladığı ülkenin zaman dilimine göre tarih ve saati bildireceğinden, tespit edilen IP bilgilerinintarih ve saatinin ülkemiz saatinde olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir.

Yorum bırakın